Sesamzaad

Karwijzaad is een gedroogde zaadvorm die van de karwijplant af komen. Ze hebben een minuscule bananen vorm. De zaden zijn bruin van kleur en bevatten een anijsachtige zoete smaak. Karwijzaad kun je in verschillende supermarkten of online verkrijgen. Men gebruikt deze zaad in de keuken als specerij. Het zaad is te zien als een smaakmaker wat vooral veel gebruikt wordt bij vlees. Maar ook in kaas is deze zaad te vinden. Veel boeren maken de kaas hiermee extra smaakvol.

Het karwijzaad is vooral in het midden van Europa erg gelief en wordt enorm vaak gebruikt in de Turkse keuken. Hier wordt het zaad vooral veel rauw gegeten met als bedoeling wat verlichting te bieden na een zwaar gekruide maaltijd. Het karwijzaad biedt verlichting bij winderigheid en zorgt voor een wat zoetere adem. De olie van deze zaad wordt vaak gebruikt in sterke dranken of als zeepmiddel voor mensen.

Maar niet alleen het zaad wordt gebruikt van deze plant maar ook de wortelgedeelte en de bladeren. Men vindt het lekker om de bladeren te gebruiken in soepen of salades.

Sesamzaad is het gezondste zaad die de mensen kennen. Het is ook het oudste zaad die we kennen. Sesamzaad komt veel voor in gerechten en andere soorten producten. Sesamzaad is een fythotherpeutische middel, dat houdt in dat de stoffen die zich in deze zaad bevinden bloeddruk tegengaat. De stoffen die in het sesamzaad zitten heten sesamine en sesamoline, dit zijn antioxidanten. Daarnaast beschermen deze stoffen de lever tegen schades die van buiten af komen. Hierdoor is de lever beter in staatafvalstoffen af te voeren en zo minder kans maakt op ziekten.

Sesamzaad is eigenlijk gewoon een medicijn want het helpt ontzettend goed tegen verschillende klachten in het menselijk lichaam zoals: reumatoïde artritis, hoge bloeddruk, kanker, leverproblemen, migraine, astma, eczeem, botziektes en slapeloosheid.

Sesamzaad wordt gebruikt in het dagelijks eten, je vindt het in brood, als pasta, en nog veel meer. Er is zelfs een burger die je kunt maken van deze zaad. U neemt hiervoor ongeveer 60% kaas en 40% van meel en zaden. Dit is weer te mengen door een derde aan meel te makken en 2 derde aan zaad. Je kunt dit samenvoegen door er ei aan toe te voegen.

Naast het gebruik van de zaad en de zaadpasta kun je ook sesamolie gebruiken. Dit wordt veel in de Aziatische keuken gebruikt. Maar ook de sesamzaadjes vind je hier veel in terug. Ze voegen dit toe aan sauzen en vlees/vissoorten. Maar de sesamolie wordt ook gebruikt als massageolie. Het verschil tussen het karwijzaad en het sesamzaad is dat het sesamzaad veel nuttiger is als het gaat om de stoffen die die bevat en bij het karwijzaad is het meer de smaak en structuur die deze heeft. Kortom wil je voor een sterke smaak gaan maar toch verlichtend werkt neem dan het karwijzaad. Neem de sesamzaad voor de smaak en machtigheid. Sesamzaad is ook veel makkelijker toe te voegen in gerechten en is daarom ook veel vaker terug te vinden in zo’n gerecht.

puree met karwijzaad
Puree met peen en karwijzaad

Om te beginnen is het de bedoeling dat je de aardappels schilt en ze vervolgens 25 minuten lang laat gaarkoken in water, waar je een snufje zout aan moet toevoegen. Terwijl u de aardappelen aan het koken bent, starten we met de tweede stap. Verhit uw koekenpan...
Lees meer |

soep met karwijzaad
Soep met karwijzaad

Deze zaadjes zijn droog en komen van de karwijplant. Ze hebben een zoete anijsachtige smaak. Er is vaak veel verwarring want het verschil tussen karwijzaad, komijn en kummel kan vaak niet worden gemaakt. Voor de duidelijkheid is kummel in feite een ander woord voor karwij, dit is dan afkomstig van het Duits. Komijn heeft een smaak die te vergelijken is, maar is niet hetzelfde. Komijn is dus een andere spe...
Lees meer |

roerbak koolrabi karwijzaad
Roerbak van koolrabi met karwijszaad, citroen en venkel

De eerste stap is het snijden van de koolrabi's. Het is de bedoeling dat je ze in plakjes snijdt en die plakken weer in reepjes van 1 tot 2 cm breed. Vervolgens snijd je de stelen en een klein stukje van de onderkant van de venkelknol eraf. Halveer de knol daarna en snij ze in flinterdunne schijfjes...
Lees meer |

Pastramitoast

Beenham in de oven Je kunt beenham in de oven klaarmaken. Een beenham in de oven valt in de categorie hoofdgerechten. Het wordt ook aangeboden in restaurants, het is een heerlijk recept waar je nu zelf mee aan de slag kunt gaan. Heb jij een goede oven? Kies dan nu voor de beenham in...
Lees meer |

Advertenties

Nieuwste recepten

Adverteerders