Karwijzaad vervanger

De karwijzaad is een plant die bij de schermenbloemfamilie hoort. Karwijzaad komt uit noord-Afrika, west-Azië en Europa. Maar deze zaadjes worden in Nederland weer geproduceerd. De zaadjes worden in de keuken gebruikt als ingrediënt. Het soort zaad heeft een kruidige smaak. Dit zaad lijkt wel heel erg op komijn en smaakt er ook naar, vandaar dat mensen deze vergelijking ook vaak maken. Het grote verschil is echter dat de karwijzaadjes krom zijn en de komijnzaadjes zijn dan weer recht. Maar ook als je karwijzaad eet, proef je dat het twee keer zo sterk is! Komijn is ook heel bitter en karwijzaad heeft dan weer een scherpere smaak.

karwijzaad.nl

Komijnzaad

Komijnzaad is zonder twijfel de beste vervanger voor karwijzaad. Je vind het ook terug in de komijnekaas die we allemaal gewend zijn. Het komt oorspronkelijk uit Syrië, Iran, Noord-Afrika en India. Het wordt ook gebruikt in verschillende gerechten over de hele wereld. Ook wordt het net als saffraan gebruikt in thee, en ook wordt komijn vaker gestampt om het in de koffie te doen. Komijn in koffie geeft ook een hele andere smaak. Ook in sommige smoothies zitten komijnzaad die gecombineerd is met andere kruiden zoals gember en kurkuma. Ook in brood kom je vaak komijn tegen. In India komt het veel voor in de kip tandoori en in gerechten met kerrie. De kwaliteit van komijnzaad kun je achterhalen door de hoeveelheid olie die er in zit. Hoe meer olie, hoe beter kwaliteit je hebt.

Rozemarijn

De rozemarijn is een groenachtige plant die voornamelijk in Zuid-Europa voorkomt. Rozemarijn wordt ook vaak gebruikt in verschillende gerechten, maar ook zelfs in schoonheidsmiddelen. Maar rozemarijn komt meestal voor in vleesgerechten. Deze plant komt ook vaak voor in sausjes en in soep. Het leuke aan rozemarijn is ook dat het insecten wegjaagt. Als je bijvoorbeeld aan het picknicken bent kun je rozemarijn om je heen strooien om de insecten uit je buurt te houden. Deze plant heeft een hele lekkere geur. Ook steken de mensen de stengels in brand om zo een lekkere geur te krijgen.

Fenegriek

Fenegriek is ook een plant die rondom de Middellandse Zee afkomstig is. Ook vind je dit weer terug in de kaas, maar fenegriek is vooral bekend omdat het ook in curry zit. Sommige theeën bevatten ook fenegriek. Fenegriek dient ook als een goeie middel tegen diabetes, dit houdt het bloedsuikerniveau op peil. Dit plantje is ook voor vrouwen die borstvoeding geven van belang, het wordt gebruikt omdat dit goed is voor de borstvoedingsproductie. Verder komt het ook vaak voor in

Venkelzaad

Het venkelzaad is ook een plantsoort die veelal voorkomt in brood- en kaasproducten. Ook heb je oliën met een venkelzaad basis die voorkomt in farmaceutische middelen. Venkelzaad is een product met helende krachten. De venkelzaadjes ruiken ook heerlijk en zijn heel verfrissend, daarom wordt het in India in een restaurant geserveerd na het eten voor een frisse mond.

Puree met peen en karwijzaad

Om te beginnen is het de bedoeling dat je de aardappels schilt en ze vervolgens 25 minuten lang laat gaarkoken in water, waar je een snufje zout aan moet toevoegen. Terwijl u de aardappelen aan het koken bent, starten we met de tweede stap. Verhit uw koekenpan...
Lees meer |

Soep met karwijzaad

Deze zaadjes zijn droog en komen van de karwijplant. Ze hebben een zoete anijsachtige smaak. Er is vaak veel verwarring want het verschil tussen karwijzaad, komijn en kummel kan vaak niet worden gemaakt. Voor de duidelijkheid is kummel in feite een ander woord voor karwij, dit is dan afkomstig van het Duits. Komijn heeft een smaak die te vergelijken is, maar is niet hetzelfde. Komijn is dus een andere spe...
Lees meer |

Roerbak van koolrabi met karwijszaad, citroen en venkel

De eerste stap is het snijden van de koolrabi's. Het is de bedoeling dat je ze in plakjes snijdt en die plakken weer in reepjes van 1 tot 2 cm breed. Vervolgens snijd je de stelen en een klein stukje van de onderkant van de venkelknol eraf. Halveer de knol daarna en snij ze in flinterdunne schijfjes...
Lees meer |

Pastramitoast

Beenham in de oven Je kunt beenham in de oven klaarmaken. Een beenham in de oven valt in de categorie hoofdgerechten. Het wordt ook aangeboden in restaurants, het is een heerlijk recept waar je nu zelf mee aan de slag kunt gaan. Heb jij een goede oven? Kies dan nu voor de beenham in...
Lees meer |

Advertenties

Nieuwste recepten

Adverteerders